Home » Știință » Descoperirea care prezice cu exactitate riscul de mortalitate

Descoperirea care prezice cu exactitate riscul de mortalitate

Descoperirea care prezice cu exactitate riscul de mortalitate
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.10.2024

Nu toți îmbătrânim în același ritm. Dar, în timp ce unii seniori pot îmbătrâni incredibil de lent datorită faptului că au câștigat marele trofeu al genelor bune, se știe că o multitudine de factori comportamentali și de stil de viață accelerează îmbătrânirea, inclusiv stresul, somnul insuficient, alimentația deficitară, fumatul și alcoolul.

Deoarece astfel de efecte de mediu se imprimă în genomul nostru sub formă de mărci epigenetice, este posibil să se cuantifice îmbătrânirea moleculară prin caracterizarea epigenomului în zonele genomice de prognostic.

La începutul acestui an, oamenii de știință din SUA au dezvoltat un ceas de a doua generație, numit CheekAge, care se bazează pe datele de metilare din celulele ușor de colectat din interiorul obrajilor.

CheekAge prezice cu exactitate riscul de mortalitate

Echipa a demonstrat pentru prima dată că CheekAge poate prezice cu exactitate riscul de mortalitate – și chiar dacă datele epigenetice de la un alt țesut sunt utilizate ca punct de pornire a analizelor.

„De asemenea, demonstrăm că toate câmpurile specifice de metilare sunt deosebit de importante pentru această corelație, dezvăluind legături potențiale între gene și procese specifice și mortalitate”, a declarat Dr. Maxim Shokhirev, șeful departamentului de biologie computațională și știința datelor la compania Tally Health din New York.

CheekAge a fost dezvoltat sau „antrenat” prin corelarea fracțiunii de metilare la aproximativ 200.000 de situri, cu un scor general pentru sănătate și stil de viață, reflectând presupusele diferențe în îmbătrânirea fiziologică, potrivit EurekAlert.

În studiul de față, Shokhirev și colegii săi au utilizat programarea statistică pentru a vedea cât de bine a prezis mortalitatea din orice cauză la 1.513 femei și bărbați, născuți în 1921 și 1936 și urmăriți pe tot parcursul vieții de programul Lothian Birth Cohorts (LBC) al Universității din Edinburgh.

Puternic asociat cu riscul de mortalitate la adulții în vârstă

Unul dintre obiectivele LBC a fost de a asocia diferențele în îmbătrânirea cognitivă de stilul de viață și factorii psihosociali și de datele biomedicale, genetice, epigenetice și de imagistică cerebrală.

La fiecare trei ani, voluntarilor li s-a măsurat metilomul în celulele sanguine la aproximativ 450.000 de locuri de metilare a ADN-ului. Ultimul punct de timp de metilare disponibil a fost utilizat împreună cu statutul de mortalitate pentru a calcula CheekAge și asocierea sa cu riscul de mortalitate.

„[Rezultatele noastre arată că] CheekAge este asociat semnificativ cu mortalitatea într-un set de date longitudinal și depășește ceasurile de primă generație antrenate în seturi de date care conțin date despre sânge”, au concluzionat autorii studiului.

Mai exact, pentru fiecare creștere cu o singură abatere standard în CheekAge, raportul de risc al mortalității din toate cauzele a crescut cu 21%. Aceasta înseamnă că CheekAge este puternic asociat cu riscul de mortalitate la adulții în vârstă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Diabetul unei femei a fost complet inversat după un transplant de celule stem

Cu secole înainte ca America de Nord „să fie descoperită” de Columb, vikingii și indigenii făceau comerț cu fildeș

Cercetătorii au creat celule solare tandem din perovskit cu o eficiență record

Un studiu arată că celulele stem ar putea regenera inima după un atac de cord

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase